31.7.06

21 - Israël roept al weken de burgers op om een veilig onderkomen te zoeken

Israël betuigt spijt over het bombardement van een flatgebouw in Qana, maar geeft Hezbollah de schuld.

In het flatgebouw dat zondagochtend werd verwoest door de Israëlische luchtmacht, bevonden zich honderd mensen, veelal aanhangers van Hezbollah.

De Israëlische legerleiding wees erop dat ze de inwoners van Qana al dagen geleden had opgeroepen weg te gaan. Critici zeggen dat zoiets zinloos is als Israël nalaat voor veilige vluchtwegen te zorgen.
Overlevenden van Qana zeggen dat de enige weg waarlangs zij naar het noorden konden, voortdurend onder vuur lag.

De Israëlische luchtmacht onderzoekt hoe het komt dat het gebouw in Qana, dat rond middernacht werd gebombardeerd, pas rond acht uur zondagmorgen instortte. Daarmee werd de suggestie gewekt dat in het gebouw mogelijk raketten of bommen waren opgeslagen die een paar uur na het Israëlische bombardement ontploften.

De Israëlische premier Olmert en minister van Defensie Peretz betuigden gisteravond hun spijt, maar gaven Hezbollah de schuld: ,,Hezbollah gebruikt onschuldige burgers als schild.’’

Peretz zei dat Israël nog twee weken nodig heeft om Hezbollah te verslaan.

De Amerikaanse minister Rice (Buitenlandse Zaken), die in Israël is om de regering te polsen over een staakt-het-vuren, zei dat Israël er beter voor moet waken dat er slachtoffers vallen onder burgers.
Israël houdt er rekening mee dat de VS zich deze week aansluiten bij een VN-resolutie voor een staakt-het-vuren.

Het zou echter bijzonder jammer zijn, want daardoor zou Hezbollah en Hamas de tijd krijgen om zich te herformeren en terug op een laffe manier Israëlische burgers aan te vallen.

Ondanks dit gaat het geweld gewoon door. Hezbollah heeft maandag opnieuw Israëlische doelen beschoten vanuit Zuid-Libanon. Elders in Libanon zijn drie Israëlische militairen gewond geraakt tijdens gevechten met strijders van Hezbollah in de regio Kafr Kila in Zuid-Libanon.

De beschietingen volgen kort nadat Israël aankondigde het beschieten van Hezbollah met 48 uur te staken.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home