25.7.06

15 - Cessante ratione legis, cessat ipsa lex

Cessante ratione legis, cessat ipsa lex


Een onderzoek naar Europees anti-semitisme belandt in de doofpot als blijkt dat niet de ‘gewenste’ daders in het rapport voorkomen.
De waakhond van het racisme binnen de EU heeft in 2004 een rapport over antisemitisme op de lange baan geschoven, omdat de studie tot de conclusie kwam dat moslims en links georiënteerde pro-Palestijnse groeperingen achter heel veel incidenten zaten die onderzocht werden.

Het ‘Europese controle centrum op racisme en xenofobie’ (EUMC) met basis in Wenen, besliste in februari 2003 om de 112-bladzijden tellende studie niet te publiceren. Na een treffen met de auteurs en hun conclusies, kon de Financial Times een kopij bemachtigen.

Na een opeenhoping van incidenten begin 2002, heeft het EUMC een rapport gevraagd, op verzoek van Amerika, aan het Centrum voor onderzoek naar antisemitisme aan de Berlijnse technische Universiteit. Toen de onderzoekers in oktober 2003 hun werk voorlegden, had de staf en de bestuursbeheerders van het centrum, bezwaar over hun definitie van antisemitisme, waarbij enkele anti-Israël acties waren opgenomen.

Het focussen op moslims en pro-Palestijnse daders werd eveneens als ‘opruiend’ beoordeeld. “Er is een trend naar moslim antisemitisme, terwijl er aan de linkse zijde een mobilisatie wordt opgezet tegen Israël, dat niet altijd vrij is van vooringenomenheid”, zei iemand die vertrouwd is met het rapport.
“Enkel zeggen dat de daders Fransen, Belgen of Nederlanders zijn, doen geen recht aan het volledige beeld.”

Sommige EUMC bestuursleden hebben ook een gedeelte van de analyse aangevallen waarin antisemitische motieven worden toegeschreven aan linkse zijde en anti-globalistische groeperingen, zei deze persoon. “De beslissing om niet te publiceren was een politieke beslissing.”

0 Comments:

Post a Comment

<< Home