27.7.06

17 - Noorse spotprenten over Israël


Nu spotprentren Israël

Israël is woedend over een spotprent in de Noorse krant Dagbladet. Daarop is de Israëlische premier Ehud Olmert afgebeeld als nazi-commandant.


De Israëlische ambassadeur in Noorwegen, Miryam Shomrat, vindt dat de spotprent te ver gaat. Ze heeft volgens Noorse media een officiële aanklacht ingediend tegen Dagbladet bij de Noorse persraad.

De uitgever van de krant beroept zich op vrijheid van meningsuiting.
Israëlische ambassadeur heeft officiële aanklacht ingediend


Shomrat vindt dat haar protest niet vergeleken kan worden met de reacties in de islamitische wereld op de Deense spotprenten van de profeet Mohammed, zegt ze in een gesprek met de BBC .
Op de spotprent staat Olmert op een balkon met een geweer in zijn hand, uitkijkend over een concentratiekamp. Op de grond ligt een dode man. De tekening verwijst vermoedelijk naar de film 'Schindler’s List', waarin een sadistische nazi-commandant voor zijn plezier Joodse gevangenen neerschiet.

Hoofdredacteur Lars Helle van Dagbladet zegt dat de krant de aanklacht serieus neemt, maar is niet bang dat het tot een veroordeling komt.
Eind vorig jaar zorgden Deense spotprenten van de profeet Mohammed voor massale protesten in de Arabische wereld. Twee tekenaars van de Jyllands-Posten moesten onderduiken, omdat ze met de dood werden bedreigd. Volgens de islam is het afbeelden van de profeet Mohammed verboden.

Een vergelijking is uiteraard niet mogelijk. De Deense spotprenten gingen om een reeds lang overleden religieus figuur en waren spotprenten in de werkelijke zin van het woord. De Noorse afbeeldingen daarentegen zijn niets anders dan laster en moeten in een heel andere context gezien worden. Ik vraag mij af of laster ook valt onder 'vrijheid van meningsuiting'. In een land waar Arbetarepartiet-Socialdemokratiska (SAP) de regering vormt waarschijnlijk wel.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Het is nou eenmaal een feit dat als je moslim gaat beledigen ze genoodzaakt zijn je te doden.
Dit hebben ze geleerd van hen pedofilie boodschapper mohammed.
Allah is PEDOFIEL
BOEM, weg Palestina ahahaha

11:53 PM  

Post a Comment

<< Home