24.7.06

13 - Het démasqué van de Arabische vrijheidsstrijd

Volgens de Iraanse president Ahmadinejad moet Israel “van de kaart worden geveegd”. Hetzelfde belijdt Hamas, dat juist een overweldigende verkiezingsoverwinning heeft geboekt. Toch overweegt het nu een ‘wapenstilstand’. Alles valt op zijn plaats met het nieuwe boek van prof. Hans Jansen.

Henk Rijkers


"Ik had altijd gedacht dat er een heel belangrijk onderscheid te maken viel tussen het beleid van de Palestijnse Autoriteit (PA) en terroristische organisaties als Hamas, Hezbollah en de El-Aqsa martelarenbrigades. Want - zo denk je dan - de Palestijnen hebben toch de Oslo-akkoorden gesloten?

'Schoolboeken moedigen kinderen systematisch aan Israël in een heilige oorlog te vernietigen'
En ook had ik altijd gedacht dat je onderscheid moest maken tussen de Arabische landen. Egypte en Jordanië hebben toch beide een vredesverdrag met de staat Israël?" Prof. Hans Jansen, kenner van het antisemitisme en verbonden als hoogleraar aan het Simon Wiesenthal Instituut te Brussel, beschrijft de naïviteit waarmee hij een aanvang maakte met een groot wetenschappelijk onderzoek naar de wortels van het Arabische antisemitisme. Naar hij ontdekte, voedt het Arabisch nationalisme zich met het antisemitisme van de nazi's en heeft het daarmee belangrijke historische en personele verbindingen. Maar het schokkendste in zijn nieuwe boek Van jodenhaat tot zelfmoordterrorisme zijn de bewijzen voor een structurele onverzoenlijkheid van de islamitische theologie met de staat Israël.

Maar tussen Palestijnen en Israël zijn toch voor het oog van de wereld uitgebreide vredesbesprekingen gevoerd?

Jansen:

"De bewindslieden van de PA hebben in allerlei Arabische kranten duidelijk laten weten hoe zij de staat Israël zien. Dat liegt er niet om. Ik had het totaal niet verwacht, maar ze zeggen het gewoon: als de Oslo-akkoorden uitlopen op een vredesakkoord en de stichting van een Palestijnse staat, is dat alleen een tussenstadium. 'Als we eenmaal stevig in het zadel zitten en een eigen leger hebben, gaat het erom de strijd aan te binden met de staat Israël, want die zal absoluut moeten verdwijnen. Die kunnen wij immers niet rijmen met de koran'."




Prof. dr. Hans Jansen: "De Palestijnse universiteiten zijn broeinesten van diepgewortelde jodenhaat."

En hoe zit het dan met voorzitter Arafat, die zijn handtekening eronder gezet heeft?

"Dat hij toch Oslo heeft ondertekend, heeft te maken met een traditie binnen de islam. Als je door omstandigheden gedwongen wordt iets tegen je geloof te doen, hoef je er slechts voor te zorgen in je hart het ware geloof vast te houden. Je doet alsof. Je veinst. Arafat was er zijn hele leven diep van overtuigd dat de staat Israël moet verdwijnen. Dan begrijp je ook hoe hij twee dagen na de Oslo-akkoorden op een grote bijeenkomst in Hebron kan uitleggen waarom hij die al verbroken heeft. Hij beroept zich dan op Mohammed, die ook eenzijdig een gesloten vredesovereenkomst met een joodse stam verbrak, omdat dit in het belang van de moslims was."

Wat kunnen we van gewone Palestijnen verwachten?

"In het spoor van de Oslo-akkoorden zijn er nog andere verdragen gesloten tussen Israël en de PA. Een daarvan zegt dat men wederkerig op objectieve wijze onderwijs moet geven over elkaars cultuur en religie. Arafat is zelf lang minister van onderwijs geweest. In mijn boek bespreek ik een grote studie van de UNESCO dat onderzocht of er recht gedaan wordt aan het vredesakkoord en of die Palestijnse schoolboeken daarmee in overeenstemming zijn. Het bestuderen van die schoolboeken was voor mij een ongelofelijke schok. Ik heb daar een groot essay over gepubliceerd dat is verstuurd naar 2500 geestelijke leiders en politic, en vertaald is in het Engels voor de zevenhonderd europarlementariërs."

Die zijn dus op de hoogte van uw onderzoek. Wat blijkt daaruit?

"Eigenlijk is het niet te geloven. Want wat doet de PA? In geen enkel schoolboek komt de staat Israël überhaupt voor! De Oslo-akkoorden worden compleet verzwegen voor ruim twee miljoen Palestijnse kinderen en jongeren.

Hamas heeft tijdens de eerste intifada meer moslims gedood dan het Israëlische leger
En wat staat in die schoolboeken?
Zij moedigen kinderen systematisch aan Israël in een heilige oorlog te vernietigen.
Dit leert dezelfde PA die in 1993 de Oslo-akkoorden heeft afgesloten. De Palestijnse universiteiten zijn broeinesten van diepgewortelde jodenhaat. Men leert dat Israël godsdienstige, noch historische rechten heeft. De hele geschiedenis van het joodse volk wordt volledig en radicaal gereviseerd tot de geschiedenis van de Palestijnen. Over deze 'inzichten' worden colleges gegeven en televisie-uitzendingen gemaakt. Je vindt die in alle schoolboeken terug. Kinderen worden systematisch opgevoed en toegerust tot de jihad, tot de heilige oorlog tegen de staat Israël."


Wat voor gevolgen heeft deze indoctrinatie voor het conflict?

"Wetenschappers hebben vastgesteld dat als je vooroordelen opdoet, je daar waarschijnlijk altijd aan zult blijven vasthouden. Als je de kinderen dus opvoedt tot haat jegens een ander volk, zul je voor vrede moeten wachten op de volgende generatie, en die wél goed moeten opvoeden. De kinderen van nu hebben die doodscultuur via het onderwijs ingegoten gekregen en van hen valt nauwelijks iets te verwachten. Zij worden voorbereid lid te worden van Hamas, Hezbollah, El-Aqsa brigades, Islamitische Jihad enzovoorts. De zelfmoordacties liggen in het verlengde van deze opvoeding."

Hoe is de situatie in andere Arabische landen?

"Toen ik dit gezien had in Palestijnse schoolboeken, wilde ik ook die van andere Arabische landen bestuderen. Je zou toch verwachten dat het in bijvoorbeeld Jordanië en Egypte anders is, omdat zij een vredesakkoord met Israël hebben. Ik kom tot de conclusie dat het daar nauwelijks beter is. Ook Egyptische, Jordaanse en Syrische kinderen worden door schoolboeken aangezet tot de strijd tegen Israël. Ook op die kaarten kom de staat Israël niet voor. Egypte? Egypte is het ergste. Daar heeft zelfs de echtgenote van Mubarak aan dergelijke schoolboeken meegewerkt. Er mag gebeuren wat wil, Israël moet vernietigd worden. De Iraanse president Ahmadinejad is dus zeker geen uitzondering. Hij verwoordt precies wat in zeer brede kring in de islamitische landen leeft. Dat verklaart ook waarom er door die landen gezwegen is als het graf, iedere keer wanneer hij dergelijke uitspraken herhaalde."


--------------------------------------------------------------------------------
'Joden'

Een kleine bloemlezing van gebruikelijke aanduidingen voor 'joden' in Arabische pamfletten:

'Zonen van varkens', 'barbaren', 'ijdel en zelfingenomen', 'kankerverspreiders', 'bedreigers van de islam', 'vijanden van God en de hele mensheid', 'afstammelingen van verraders en leugenaars', 'nazi´s', 'corrumpeerders van de islam en de islamitische wereld', 'zionistische misdadigers', 'besmetters', 'dieven' , 'woekeraars'.

Volgens Hans Jansen citeert men hierbij graag religieuze teksten om de indruk te wekken dat dergelijke typeringen regelrecht van Allah afkomstig zijn. Spotprenten sluiten in heel de Arabisch-islamitische wereld bij deze typeringen aan, en werpen een bijzonder merkwaardig licht op de recente opschudding onder islamieten over betrekkelijk onschuldige cartoons over de profeet Mohammed. Hans Jansen spreekt van "hypocrisie". (HR)

´Nazislamisme´

Te vaak nog wordt de Arabische fascinatie met Hitler gezien als een uitvloeisel van het beginsel 'vijanden van vijanden zijn mijn vrienden'.

In feite bestaat er een goedgedocumenteerde continuïteit tussen het Arabisch nationalisme en het nazisme met zijn Blut und Boden-ideologie.

Bekend is El-Husseini, de Grootmoefti van Jeruzalem. Deze moedigde Hitlers uitroeiingspolitiek aan, mede in de hoop dat er niet meer joden naar Palestina zouden komen. El-Husseini was de aanbeden held van Yasser Arafat, die tot zijn naaste omgeving behoorde.

Minder bekend is echter dat na de oorlog duizenden nazi´s van SS en Gestapo naar het Midden-Oosten vluchtten en met open armen werden ontvangen, vooral in Egypte. Zij kregen vaak hoge banen, reorganiseerden geheime diensten en organiseerden terreur- en sabotagegroepen tegen Israël. (Lees ook mijn eerdere opzoekingen: 'Van Allah tot Hitler')

Terwijl het nazisme in Europa ogenschijnlijk de kop was ingedrukt, begon het zo in het Midden-Oosten aan een nieuw en ongehinderd leven.

Nazi Louis Heiden maakte onder de schuilnaam Louis al-Hadj een nieuwe Egyptische vertaling van Mein Kampf die nog altijd volop verkocht wordt. Dat de Arabieren Hitlers voortijdig afgebroken werk dienen af te maken, is een algemeen verbreide opinie. Niet zonder reden wordt het Arabisch/islamitisch radicalisme wel aangeduid als ´nazislamisme´. (HR)


--------------------------------------------------------------------------------
'Nazipartij'

Volgens Hans Jansen valt de opkomst van Hamas te verdelen in drie etappes. Deze beweging wortelt in de Moslimsbroederschap, een groep fundamentalistische en radicale moslims die zich toelegde op maatschappelijk werk als ziekenzorg en scholen. Volgens sjeik Yassin, stichter van Hamas, is deze sociale en charitatieve fase de eerste etappe. In Palestina duurde die van 1955 tot 1980.

De tweede etappe vanaf 1980 staat in het teken van een de radicale islamisering van de Palestijnse gebieden. Vijand no. 1 van Hamas waren niet Israël en het zionisme, maar het seculiere nationalisme van de PLO. Aanhangers van Yassin oefenden een ware terreur uit op universiteiten en pleegden aanslagen op seculier denkende docenten en studenten. Sindsdien zijn de Palestijnse universiteiten broeinesten van antisemitisme, waar ook Auschwitz wordt ontkend.

De derde etappe wordt ingezet als in 1987 de eerste intifada uitbreekt. Hamas wordt officieel opgericht. Deze derde etappe heeft zelf ook weer drie fasen.

In de eerste fase heerst een geweldige pamflettenoorlog, waarin geen antisemitisch cliché wordt geschuwd. Hamas-leiders interpreteren het conflict als een inherent onverzoenlijke strijd tussen joden en moslims. In de tweede fase valt de bloedige confrontatie met de 'secularisten' van de PLO. De moslimbroeders beijveren zich de 'verraders van de orthodoxe islam' te liquideren. De Kassambrigades van Hamas hebben tijdens de eerste intifada meer moslims - mensen van hun eigen volk - gedood dan het Israëlische leger, naar schatting een duizendtal tussen 1987 en 1993. Deze executies werden als een religieuze plicht uitgevoerd. Jansen: "In de westerse pers heb ik daar nooit wat over gelezen."

De derde fase begint in 1988 met de publicatie van een eigen 'grondwet'. Terwijl het handvest van de PLO de vernietiging van Israël als een historische noodzaak vermeldt zonder antisemitische argumenten te gebruiken, kent het handvest van Hamas op dit punt geen enkele terughoudendheid.

Jansen: "Je weet gewoon niet wat je leest. Binnenkort komt Daniel Goldhagen met een boek hierover, dat heet A Manifesto for Murder. Daarin toont hij aan dat we met Hamas te maken hebben met een radicale naziepartij, die in alle opzichten te vergelijken is met die van Hitler en de zijnen." (HR)

Hans Jansen, Van jodenhaat tot zelfmoordterrorisme. Uitg. Groen, 1050 pp., geb., € 29,95, ISBN 90-5829-622-9. Bij het boek behoort een digitale catalogus van Arabische antisemitische karikaturen, die digitaal te verkrijgen is door het sturen van een e-mail naar de auteur hans-j@planet.nl. Men ontvangt de cartoons dan als bijlage per retourmail.

Foto - Prof. dr. Hans Jansen: "De Palestijnse universiteiten zijn broeinesten van diepgewortelde jodenhaat."

Bron: http://www.katholieknieuwsblad.nl/actueel23/kn2322e.htm

0 Comments:

Post a Comment

<< Home