17.10.06

51 - Intern onderzoek Libanonoorlog

Conclusie intern onderzoek: (Bron: Elsevier)

Legerleiding Israël faalde in Libanon-oorlog

Door onze correspondent
Tel Aviv, 17 okt.


Zowel de leiding van de marine als van de landstrijdkrachten heeft „ernstig gefaald" tijdens de oorlog met de shi’itische beweging Hezbollah. Dat blijkt uit de voorlopige onderzoeken van het leger en de marine.


en verder


Toen op 14 juli een Israëlisch oorlogsschip voor de kust van Libanon door Hezbollah werd beschoten, zat nagenoeg de voltallige bemanning in de mess aan het vrijdagse sabbat-diner in plaats van op haar post en waren de anti-raket-raketsystemen uitgeschakeld.

Dat concludeert een panel marineofficieren in het onderzoek naar „een van de grootste fouten” in de oorlog van Israël tegen de shi’itische beweging Hezbollah in Libanon. Het feit dat Hezbollah beschikte over kruisraketten van Chinese makelij waarmee ze een Israëlisch marinefregat kon raken, maakte duidelijk dat Hezbollah een geduchte tegenstander was.

Bij de beschieting kwamen vier Israëliërs om het leven, maar volgens het panel had het weinig gescheeld of het hele schip met tachtig opvarenden was vergaan. Het fregat voer te dicht bij de kust zonder dat alle anti-raket-raketsystemen waren ingeschakeld. In plaats van op hun aanvalsposities zat de bemanning aan tafel. Commandant en marineleiding zeggen niet afdoende te zijn gewaarschuwd, een argument dat de onderzoekers aantoonbaar hebben ontkracht.

In de voorlopige conclusies van intern onderzoek naar het functioneren van infanterie-eenheden in Zuid-Libanon wordt ook scherpe kritiek geuit. De leider van dit onderzoek naar het functioneren van Divisie 91, reserve-generaal-majoor Yorham Yair, is tot de slotsom gekomen dat de hoogste legerleiding de oorlog voerde zonder „duidelijk gedefinieerde doelen” en heeft verzuimd „heldere doelen voor missies” te formuleren. Er werd verder „zonder samenhang” gevochten, eenheden werden voortdurend gewisseld. Ook het persoonlijk functioneren van commandanten wordt door Yair aan de kaak gesteld. De meeste brigadecommandanten bleven, zo constateerde hij, in hun schuilkelders in het noorden van Israël en trokken niet samen met hun eenheden Libanon binnen.

Ouders van omgekomen soldaten van de Golani en Givati-bataljons, die tot Divisie 91 behoorden, hebben woedend gereageerd op de eerste resultaten van de onderzoeken. „Mijn zoon is voor niets gestorven”, zei een van hen tijdens tv-interview. Zij hebben inmiddels het aftreden geëist van de chef-staf van het leger, generaal-majoor Halutz.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Op de eerste plaats faalden ze omdat ze zijn gestopt en de Hezbollah zo een schijnoverwinning te geven.

Ze hadden dat bloeddorstig addergebroed moeten uitroeien. Tot de laatste man.

Wie een ander z'n leven niet gunt, is het leven zelf niet waard.

10:58 AM  

Post a Comment

<< Home