16.8.06

36 - Hezbollah herstelt Libanon op kosten van Iran



woensdag 16 augustus 2006 11:47 (Bron- Nederlandse tijdschrift Elsevier)

Hezbollah herstelt Libanon op kosten van Iran

Hezbollah heeft een leidende rol genomen bij de wederopbouw van Libanon, waar vluchtelingen terugkeren naar vernielde huizen en straten.
Iran betaalt, met de overvloedige oliedollars.

Dat schrijft de New York Times woensdag. Terwijl het Israƫlische leger is begonnen zich terug te trekken uit het zuiden van Libanon om plaats te maken voor Libanese en VN-militairen, maakt Hezbollah zich populair door met Iraanse oliedollars de wederopbouw van Libanon ter hand te nemen.

Hezbollah helpt herstellen.
Op de banier: 'Jullie vernielen bruggen, wij bouwen bruggen naar de harten van de mensen'
De leider van de radicale sjiitische guerrillabeweging, Hassan Nasrallah, bood de Libanezen maandag in zijn overwinningstoespraak al geld voor huisvesting en verloren huisraad. 'Wederopbouw moet volgen op de overwinning,' zei hij.

Oliegeld
Honderdduizenden Libanezen keren na het staakt-het-vuren van maandag terug naar hun dorpen en steden. Daar zijn vrijwilligers van Hezbollah al begonnen met puinruimen en schoonmaken, precies zoals Nasrallah had beloofd.

Grootste geldschieter van de Hezbollah-geleide hersteloperatie is Iran. Het olie- en gasrijke land, voornaamste steunpilaar van Hezbollah, zag door de crisis in het Midden-Oosten de eigen inkomsten verder stijgen.

Gisteren meldde de Britse Telegraph dat terugtrekkende Israƫlische militairen aanwijzingen hebben gevonden dat de meest geavanceerde antitankwapens van Hezbollah afkomstig waren uit Iran.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

De hoeveelste provincie van Iran wordt Libanon daarmee ?

12:27 PM  

Post a Comment

<< Home