17.2.07

58 - Socialisten en liberalen mogen terecht 'mea culpa' slagen.

Belgische Staat heeft meegewerkt aan jodendeportatie
BRUSSEL 13/02 (BELGA) =

De Belgische Staat heeft actief meegewerkt aan de jodendeportatie.
Dat staat in de conclusies van een studie die werd uitgevoerd op vraag van de overheid.

De belangrijkste resultaten van de studie worden dinsdag besproken in de commissie voor Institutionele Aangelegenheden van de Senaat. "De Belgische Staat heeft een volgzame houding aangenomen door op uiteenlopende maar cruciale domeinen medewerking te verlenen aaneen beleid dat desastreus was voor de joodse bevolking en een democratie onwaardig is", staat te lezen in de besluiten van destudie van het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (SOMA). "De stap van passieve naar actieve collaboratie werd snelgezet", stelde SOMA-directeur Rudi Van Doorslaer.

De studie nam twee en een half jaar in beslag en kwam er op vraag van premier Guy Verhofstadt. Aanleiding daarvoor waren resoluties die in deSenaat waren goedgekeurd./.OCH/LOD/VOC

Belgische Staat werkte mee aan jodendeportatie -
reactie premier
BRUSSEL 13/02 (BELGA) =

Premier Guy Verhofstadt herinnert eraan dat hij reeds vijf jaar geleden heeft toegegeven dat ook de overheid tijdens de Tweede Wereldoorlog fouten heeft begaan. Die verontschuldigingen herhaalde hij twee en een half jaar laten in Jeruzalem. Eind dit jaar zal de bevoegde commissie alle dossiersvoor schadeloosstelling hebben onderzocht van joden wier goederen werden geplunderd of achtergelaten tijdens de oorlog van 1940 tot 1945.

Tijdens zijn toespraak van 6 oktober 2002 in Mechelen bracht de premier hulde aan alle burgers, overheidsdiensten en prominentendie indertijd de joodse gemeenschap hebben geholpen om te ontsnappen aan de jodenvervolging. Anderzijds gaf hij toe dat ookde overheid tijdens de oorlog fouten heeft gemaakt. Het was de eerste keer dat de regering, in naam van de staat, zo'n duidelijkstandpunt innam over de problematiek. "We zijn terecht trots op een dergelijke voorbeeldige houding.

Laat ons echter wel beseffen dat dit niet de houding van heel België noch van alle gemeenten was. Helaas waren er in België heel wat personen, ook bij de overheid, die gecollaboreerd hebben. Wij moeten de moed hebben dat te zeggen, te erkennen en te aanvaarden", zei hij ter gelegenheid van de Dag van de Joodse Martelaar en van de zestigste verjaardag van de deportatie van dejoden van België.

Bij de opening van het nieuwe museum van Yad Vashem op 16maart 2005 herhaalde premier Verhofstadt die verontschuldigingen. Alles samen werden ongeveer 25.000 van de 56.000 in België wonende joden naar Auschwitz gedeporteerd. Slechts 1.200 overleefden de gruwel. Voortaan geldt 27 januari als de officiële herdenkingsdag van de Holocaust in België.

Eind 2005 werd ons land opgenomen als volwaardig lid van een actiegroep over de Shoah - de Holocaust. Het lidmaatschap vormt een erkenning voor de inspanningen die de federale regering en de regeringen van de gemeenschappen hebben geleverd om de herinneringaan de Shoah levendig te houden.

Er werd intussen ook een Stichting van het Jodendom van België ingesteld. Dat gebeurde in het kader van een wet uit 2001over de schadeloosstelling van de leden van de joodse gemeenschap.

Eind dit jaar zal de bevoegde commissie Buysse alle schadeloosstellingsdossiers hebben afgehandeld. Eind vorig jaar was 88 procent van de 5.640 aanvragen afgehandeld.

De aanvragen zijn goed voor meer dan zesduizendspoliatiedossiers. Daarvan waren er eind 2006 4.696 afgehandeld,waarvan er 4.140 een positieve beslissing kregen. Tijdens het eerste kwartaal van 2008 zal het saldo van de bedragen die niet individueel konden worden teruggegeven, worden overgemaakt aan de Stichting.

Vorig jaar nog vond in het Belgisch paviljoen in Auschwitz de heropening plaats van het nieuwe museum dat werd opgedragen aan de joden die uit ons land werden gedeporteerd./.LOD/KVH

0 Comments:

Post a Comment

<< Home